Grote opkomst bij energiebesparingsmiddag in Veldwijk

Bewoners van het buurtschap Veldwijk en de Energiecoöperatie Vorden organiseerden zaterdag 28 januari 2023 de bijeenkomst over Energiebesparing.

In de grote zaal van Urtica Vijfsprong waren alle stoelen bezet, en de laatkomers haalden er nog extra stoelen bij. Voor zo’n 70 belangstellenden hield voorzitter Martien Pater een korte inleiding, waarna Ineke de Visser een presentatie hield over wat je thuis zelf kunt doen om minder energie te gebruiken, maar ook hoe zaken fout kunnen gaan als je zelf aan de slag gaat met isoleren.

Vervolgens werd aandachtig geluisterd naar een prachtig verhaal van troubadour en buurtbewoner Gery Groot Zwaaftink over een wijze schaapsherder die op zijn eigen wijze onverstoord werkt aan een mooiere wereld. Ook de twee songs van Gery werden erg gewaardeerd. Vervolgens werd de deelnemers ingedeeld in drie groepen, waarbij de Vijfsprong spontaan het Atrium beschikbaar stelde om ervoor te zorgen dat er voor alle groepen een goede discussie ruimte beschikbaar was. Onder leiding van een deskundige, werd gediscussieerd over “kleine investeringen”, “serieuze investeringen” en de financiering van energiebesparende maatregelen. In twee rondes konden de deelnemers in twee van de drie groepen meepraten.

Oplossingen voor besparing zijn soms dichter bij dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je niet per sé moet overstappen op HR++ of zelfs driedubbel glas, maar dat je ook met achterzet ramen, met gevoerde gordijnen, met luiken voor het raam of met verduisterende plissé gordijnen veel energie kunt besparen? Ook een gordijn voor een open trap spaart veel energie. Maar dan moet je die wel gebruiken uiteraard. Of wist je dat de gemeente Bronckhorst een lening Toekomstbestendig Wonen heeft om bestaande woningen te verduurzamen?

De bijeenkomst werd afgesloten met een kort centraal verslag uit de drie groepen. En daarna een borrel om verder na te praten met andere deelnemers en deskundigen. Wethouder Wilko Pelgrom, die de hele middag meedeed, was erg te spreken over de organisatie en de opkomst. Alleen had hij nog graag meer jongeren aanwezig gezien. Afgesproken is dat de ECV met hem hierover gaat brainstormen hoe dat vorm te geven.

Het Energieloket van AGEM was aanwezig met een tiny house op een trailer die voor de koeienstal was geparkeerd. En met een voorlichtingstand met allerlei producten om eenvoudig minder energie te gebruiken. Ook Veldwijk inwoner Patrick Buunk was met enkele collega’s van Wim Bosman Installaties aanwezig om de deelnemers voor te lichten over de nieuwste snufjes op het gebied van energiezuinige installaties.

Al met al een uitermate geslaagde middag.